top of page

Heerlijk cake recept, bak de perfecte cake!

  • Foto van schrijver: Lisa H.
    Lisa H.
  • 19 mei 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 12 jun 2024


Grootmoeders cake op glazen tafel

Gewoon die lekkere zelfgemaakte cake. Zonder pakjes en met maar een handjevol ingrediënten. Dat is wat dit recept zo bijzonder maakt.

Snel naar:


Heerlijke cake zonder poespas, zoals oma het vroeger maakte. Makkelijk en eenvoudig.


Dit recept komt bij mijn oma Elly vandaan. Zij gaf het door aan mijn moeder en ik leerde het weer van haar.


De DIY cake uit een pakje zou ze keihard uitlachen!


Want eerlijk gezegd, je koopt een recept met een beetje zelfrijzend bakmeel, suiker, E-nummers en smaakmakers. Dat kun je veel lekkerder zelf! En goedkoper!


Met echte roomboter (dus geen becel, blue band of alles uit een kuipje, dat is geraffineerde olie).


Heb je een buurman (of zelf maar dan hoef ik je niks te zeggen) met vrij scharrelende kippen, en dus eieren? Oh ga ervoor want die eieren kleuren je cake magisch geel vergeleken met de bio eitjes uit de super.


Met een kleine aanpassingen is dit cakerecept wat meer van deze tijd.


Want boy oh boy wat deden ze er toen veeeeeeel suiker in.


Een tulband, rechte cake, springvorm, cupcakes, het maakt niet uit. In elke vorm is dit cakerecept een succes.


En wil je toch een cake met een beetje extra? Onderaan vind je mijn tips voor een lekkere twist.


Denk je aan de lijn? Maak deze cake dan enkel met speciale gelegenheden. Dit recept is te lekker om met zoetstoffen te gaan klungelen. En je kunt ten slotte ook kleine plakjes afsnijden ;)



Ingrediënten van grootmoeders cake


 

Overheerlijk cake recept

 


Bereidingstijd: 20 minuten

Oventijd cake: 75 minuten

Oventijd cupcakes: 30 minuten


Benodigdheden:

  • Mixer plus kom om in te mixen

  • Extra kom

  • Weegschaal

  • Oven


Ingrediënten:

  • 250 gram roomboter (kamertemperatuur of in blokjes)

  • 250 gram bloem

  • 150 gram suiker (witte, basterd, rietsuiker)

  • 5 eieren

  • 1 zakje bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker

  • Snufje zout

  • Optioneel: paneermeel


 

Werkwijze:


  • Is de boter niet op kamertemperatuur, snijd deze dan in blokjes en mix samen met de suiker en vanillesuiker tot het glad is.


  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout.


  • Tik alle eitjes in een glas.


  • Mix nu om en om een ei en wat van het bloemmengsel in de beslagkom. Ga hiermee door tot alles op is.


  • Als alles redelijk gemengd is mix je nog 1 minuut op volle kracht of totdat het een mooi glad beslag is.


  • Hier wordt het vaak lastig om onze kinderen weg te houden. Het beslag willen ze altijd even proeven (en ik zelf ook).


Maak je niet al te druk om salmonella. Dit zit vooral aan de buitenkant van het ei. Dus tenzij je van plan bent de eierschalen af te likken speel je geen gevaarlijke spelletjes. Toch zou ik zeggen eet niet te veel beslag, de rauwe bloem zet uit in je maag. Te veel maakt misselijk.


  • Vet de bakvorm in met roomboter. Ik gebruik meestal de folie verpakking. Hier zit vaak genoeg aan om de vorm in te vetten en is makkelijk te gebruiken.


  • Ga je voor cupcakes in papieren vormpjes kun je dit overslaan.


  • Strooi wat paneermeel in de vorm (of bloem als je dat niet hebt), dit zorgt voor een extra krokant buitenkantje.


  • Verdeel het beslag over de vorm.


 


Oven:


  • Warm de oven NIET voor! Ik heb soms het gevoel dat ik de enige ben die dit zegt. Je wil de cake niet te hard bakken.

  • Zet de cake in het midden van de oven en stel de oven in op


160 graden


  • Jups dat lijkt zacht en dat is het ook. Zo groeit je cake langzaam, wordt nooit droog en de kans op inzakken wordt aanzienlijk verkleint.


  • Laat de cake er 1:15 uur in zitten zonder de deur te openen. Erg belangrijk. Als je de deur halverwege opent kan je cake inzakken. Je mag hem bewonderen door het glas en genieten van de hemelse lucht die je keuken zal vullen.


  • Cupcakes gaan veel korter, na 30 minuten kun je al gaan testen.


  • Test met een sateprikker (na de baktijd he) of de cake gaar is. Als je erin prikt en eruit haalt moet de sateprikker schoon zijn. Als er nog beslag aan zit doe je de cake nog een kwartier en herhaal je de test.


  • Is de cake gaar dan laat je de cake in zijn vorm 15 minuten afkoelen. Op een rooster, een paar onderzetters, je gasfornuis. Als het maar niet in je oven is.


  • Na het afkoelen zou je de cake moeiteloos uit de vorm moeten krijgen.


  • Nog een klein beetje geduld, je kunt de cake wel warm aansnijden maar niet als het nog heel heet is. De kans op verkruimeling is erg groot. Een kwartier moet genoeg zijn.


  • Bewaar de cake, als je dat überhaupt lukt, na afkoelen in de cakevorm met een luchtige folie eroverheen. Luchtdicht maakt je cake klef. Helemaal open bewaren maakt je cake droog. Zoek een middenweg.



 

Grootmoeders cake in tuin


Tips en twists:


  • Met een vleugje kaneel krijgt je cake een lekkere nostalgische smaak.


  • Citroenrasp of sinaasappelrasp geeft een fruitige cake.


  • Wil je “ontplofte” cupcakes? Zet de oven dan gelijk op 180-200 graden. De cakes zullen te snel rijzen en opengebarsten en krokante korstjes bovenop krijgen. Houd dan qua baktijd 20 minuten aan en kijk of ze klaar zijn.


  • Deel het recept in tweeën en stop in een deel cacoapoeder voor gemengde chocoladecake.


  • Wil je een grotere of kleiner cake? Dit recept valt makkelijk aan te passen. Onthoud het volgende: Gelijke delen bloem en boter, op elke 50 gram bloem 1 ei. En ongeveer 2/3 deel suiker erbij.


  • De hoeveelheid suiker is niet precies, doe meer of minder naar wens.


  • De kleur suiker bepaald mede de kleur van je cake.



 


Ik wens je veel plezier en genieten van deze cake. Dit recept is bij ons thuis altijd een succes.

Tijdens een feestje van onze jongste had ik toevallig een pakje diy cupcakes liggen (dat was de laatste ooit!) en vanwege tijdnood die erbij gemaakt naast mijn zelfgemaakte. Je kan wel raden welke cupcakes na het versieren niet werden opgegeten! En de kinderen wilden ze niet eens mee naar huis nemen! Die eerlijkheid!


Gluten- en lactose intolerantie


Toch kom ik in deze tijd steeds meer kinderen tegen die glutenintolerantie hebben. Daarvoor heb ik ook een oplossing.



Niet droog, niet klef en heerlijk van smaak. Regelmatig zijn deze met een paasontbijt voor school gemaakt. Zo hoeven die twee kindjes met glutenintolerantie niet enkel naar hun zelf meegebrachte eten te kijken. En ze moeten nog opletten ook dat ze op tijd zijn, want iedereen vind ze heerlijk! Met lactosevrije boter is het ook nog eens lactosevrij!











Comments


bottom of page